Energie besparen

Met de alsmaar stijgende energieprijs wordt het steeds belangrijker om energie te besparen. Energiebesparing staat namelijk gelijk als kostenbesparing. Veel bedrijven zijn al over op groene energie, zonnepanelen en andere kostenbesparende energiemogelijkheden. Maar ook voor u als particulier zijn er voldoende mogelijkheden om energie te besparen in uw woning. Hierbij kunt u denken aan het plaatsen van zonnepanelen, gebruik maken van een zonneboiler, energie opwekken met particuliere windmolens of het installeren van een waterpomp. In dit artikel leest u wat de verschillende mogelijkheden inhouden en wat het u oplevert aan energiebesparing.

Zonnepanelen

image-1588044

Een wijdverbreid misverstand is dat zonnepanelen alleen werken wanneer de zon schijnt. Ook wanneer het bewolkt is leveren de panelen energie. Wel is het belangrijk dat de zonnepanelen op de juiste manier op uw dak worden geplaatst. Laat u daarom adviseren op welke manier de panelen het best geplaatst kunnen worden om optimaal energie te kunnen winnen. Het aanbrengen van zonnepalen is een eenmalige investering voor tientallen jaren. Vervolgens kunt u op jaarbasis een rendement van 6% halen. Met de stijgende energieprijs betekent dit dat deze investering zich op termijn gaat uitbetalen en dat u gaat profiteren van uw investering.

Zonneboiler 

Het installeren van een zonneboiler voor uw warme water kan u tot 50% op de kosten voor wam water laten besparen. Zonneboilers zijn op het moment verkrijgbaar voor een bedrag tussen de €2000,- en €5000,-, afhankelijk van de grootte en de kwaliteit. De onderhoudskosten zijn laag en bedragen enkele tientjes per 5 jaar. Het voordeel van een zonneboiler is dat u 50% bespaart op de waterkosten. Daarnaast bent u minder geld kwijt aan gas, ook hier bespaart de zonneboiler op. De zonneboiler werkt met zonnepanelen. Deze panelen leveren altijd energie, of nou de zon schijnt of dat het bewolkt is. De panelen worden zo geplaatst dat er altijd energie wordt opgewekt, zodat u altijd over warm water kunt beschikken.

Particuliere windmolens 

Een andere manier om te besparen op de energiekosten is het plaatsen van een particuliere windmolen bij uw woning. Hiervoor dient u goed te overwegen of u rondom uw huis genoeg wind kunt vangen. Is dit het geval, dan kunt u per jaar tot 500 kWh opwekken met een kleine particuliere windmolen. Daarbij dient u wel rekening te houden met een hoge aanschafprijs. Op het moment kost een particuliere windmolen tussen de €2500,- en €25000,-, afhankelijk van de grootte van de windmolen en het te leveren rendement. Een particuliere windmolen is echter ondanks de hoge aanschafprijs een goede manier om energie te besparen op de lange termijn.

Warmtepomp 

Een gemakkelijke manier om energie te besparen is het plaatsen van een warmtepomp in uw woning. Deze pomp maakt slim gebruik van de bodem, de lucht en het grondwater rond uw huis. De warmtepomp zet deze namelijk om in warmte en werkt daardoor als een HR-ketel. Het verschil is dat de warmtepomp een veel gunstiger rendement heeft, dat kan oplopen tot 200%. Een gemiddeld gezin kan daarmee honderden Euro’s per jaar besparen op energie. Vanwege de hoge aanschafkosten is een warmtepomp voorlopig alleen rendabel in nieuwbouwwoningen.


Energie besparen is voor iedereen belangrijk. Zuiniger energieverbruik of het opwekken van energie uit natuurlijke bronnen kan u honderden Euro’s opleveren.

Share Button